Publikácie

[ späť ]
Publikácie  Články  Fosília dvojhlavého draka objavená v Číne?

Fosília dvojhlavého draka objavená v Číne?

Fosília dvojhlavého draka objavená v Číne?

Unikátny objav sa podaril paleontológom v Číne. V známom nálezisku I-sian na severovýchode krajiny odkryli prvýkrát znetvorenú fosíliu dávno vyhynutého plaza. Zviera malo dva krky a dve hlavy.

Na skameneline dobre vidieť dlhý, zvinutý chvost, zadné končatiny, chrbtové stavce, hrudný kôš a predné končatiny. Na úrovni ramenného pletenca sa však chrbtica rozdvojuje do dvoch krkov a na konci každého je hlava.

„Ide o prvé známe skamenené zviera s takouto deformáciou,“ píšu francúzski a čínski vedci v časopise Biology Letters. Obidva krky sú rovnako dlhé a sú tesne vedľa seba v podobnej pozícii. Z toho vyplýva, že patria jednému zvieraťu.

Sedemcentimetrová fosília je pravdepodobne embryom alebo mláďaťom. Pochádza z obdobia ranej kriedy a má asi 150 miliónov rokov. Nedá sa však určiť, či mláďa prišlo na svet živé. Ide zrejme o jaštera z rodu Choristodera, ktorý žil vo vode a v dospelosti dosahoval dĺžku viac ako jeden meter.

Objavená deformácia je príkladom axiálneho (osového) rozvetvenia. V tomto prípade sa bunky blastuly, primitívneho štádia vývinu zárodku, neúplne delia. U dnešných plazov k nej dochádza často: je známych veľa dvojhlavých korytnačiek, krokodílov, hadov a jašteríc.

Formácia I-sian je doslova zlatou baňou paleontológov. Nedávno tam napríklad objavili stopy opereného dinosaura. Hoci sa objavili aj správy o podvrhoch, vedci sú si v tomto prípade istí, že fosília dvojhlavého plaza je pravá. Dokazuje to aj neporušenosť horniny, v ktorej sa našla.

aktualizácia: 17.01.2017 | počet zobrazení: 1795

počet prístupov od 10.02.2007: 710052
počet prístupov dnes: 121