Knihy

[ späť ]
Knihy  Vychutnajte si stredovek

Vychutnajte si stredovek

Kniha Vychutnajte si stredovek

 

Autor: Miloš Jesenský
Vydal: Magma pre Žilinský samosprávny kraj, 2012, 42 strán.

 

Zakúpenie knihy

Objednať knihu si môžte na www.kysuckemuzeum.sk

Anotácia knihy

Ako chutí história? Aké vône šteklili našich predkov, aby siahli po niektorom z vtedajších jedál? Aké chute mali obyvatelia stolíc či žúp Oravskej, Liptovskej, Turčianskej, Trenčianskej, Zvolenskej, z ktorých vzniklo súčasných päť regiónov Žilinského kraja? Koľko ľudí, toľko chutí, zvykne sa hovorievať a v našom kraji treba dodať, že čo dolina, to iná kuchyňa, čo región, to receptov milión. Mnohé sa nezachovali, a tak môžeme len čítať ich názvy v stredovekých listinách, či kronikách bez poznania ich ingrediencií i výsledného kulinárskeho zážitku.

Úryvok z knihy

„Štúdium stredoveku malo na mňa, na môj osobný život, vždy spätný účinok. Keď som sa pustil do nejakej témy zo stredovekých dejín alebo kultúry, často sa stávalo, že potom otázky, ktoré som si kládol nad dneškom, vyzerali úplne inak: nielen tie najvážnejšie, ako je vojna alebo násilie, ale aj tie zdanlivo povrchnejšie, ako napríklad otázka kuchyne. Aj keď kuchyňu som na ľahkú váhu nebral nikdy!“ Autor týchto slov, svetoznámy francúzsky medievalista Jacques le Goff, ktorému sa stredovek stal doslova jeho druhým domovom kulinárstvo vo svojom živote – ako sa priznal v knihe „Hľadanie stredoveku“ – nikdy nepodceňoval. Možno aj vďaka tomu, s rodným listom z roku 1924, sa teší vitalite, s akou sa aj vo vysokom veku naďalej venuje dejinám.

Aj keď to bude možno pre väčšinu z nás prekvapujúce, príprava dobových jedál a stravovanie podľa chutí stredovekej kuchyne v mnohom zodpovedalo prísnym kritériám dnešnej zdravej výživy. „Rozhodne išlo o výživu bohatú na vlákninu, ale aj na minerály a niektoré vitamíny, teda výživu zdravšiu ako dnes“, hovorí nutričná terapeutka Tamara Starnovská na stredoveký jedálniček. „Všeobecne išlo o stravu s trvalo nízkym glykemickým indexom, čo by bolo ideálne aj pre dnešné potreby. Vtedajšia kuchyňa zodpovedala ďaleko viac názorom na zdravú výživu ako stravovanie väčšiny dnešných ľudí. Súčasníci by ale mali problém s niektorými jedlami a ich zložením. Museli by sa im prispôsobovať veľmi pomaly napríklad, kvôli vysokému podielu vlákniny, ktorá vtedy tvorila najmenej troj až päťnásobok obvyklého dnešného príjmu.“ Nahliadnime teda spoločne do zákulisia stredovekého kulinárskeho umenia.“

O knihe napísali …

„Stredoveká kuchárka je súčasť oživovania histórie v Žilinskom samosprávnom kraji. Histórie bohatej na udalosti i osobnosti, pričom sa náš kraj často stával centrom diania. Stredovek, mylne označovaný minulou ideológiou ako doba temna, bol pestrofarebný, pestrochutný i pestrovoňavý. Dokazujú to i recepty, ktoré si môžete nielen prečítať, ale aj ich vyskúšať. Prirodzene už nepoužijete otvorené ohnisko, ale spojíte moderné technológie, ktoré sa nevyhli ani kuchyniam, so stáročia starými návodmi, ako ochutnať dobu rytierov.“

aktualizácia: 06.02.2017 | počet zobrazení: 476

počet prístupov od 10.02.2007: 432592
počet prístupov dnes: 57